Безпечне місце для пошуку відповідей 
про життя та Бога
Безпечне місце для пошуку відповідей про життя та Бога

Де Бог, коли приходить лихо?

Ми часто чуємо: «Де Бог»? На що можна сподіватися від Бога?

Мерилін Адамсон

Наскільки ми можемо покластися на Бога, знаючи, що Він з нами? Чи дійсно Він той, до кого ми можемо звернутися у будь-яких ситуаціях, як під час лиха, так і у часи спокою?

Хто такий Бог?

Бог – це Творець Всесвіту, Який прагне, щоб ми знали Його. Саме тому ми тут. Він бажає, щоб ми покладалися на Нього і пересвідчувалися у Його силі, любові, справедливості, святості і милосерді. Тому Він каже кожному, хто готовий: «Прийди до Мене».

На відміну від нас, Бог знає що станеться завтра, наступного тижня чи наступного року. Він каже: «...бо Я Бог, і немає більш Бога, й нікого, як Я, що звіщаю кінець від початку, і наперед що не сталося ще».1 Він знає, що станеться у світі. Більше того, Він знає, що станеться у твоєму житті і Він буде поруч з тобою, якщо ти дозволиш Йому прийти у Своє життя. «Бог для нас охорона та сила, допомога в недолях, що часто трапляються».2 Але нам потрібно щиро шукати Його. Він каже нам: «І будете шукати Мене, і знайдете, коли шукатимете Мене всім своїм серцем».3

Де Бог, коли стається нещастя?

Це не означає, що ті, хто знають Бога, уникнуть труднощів у житті. Не уникнуть. Терористичний напад призводить до страждання і смерті, і ті, хто знають Бога, також відчують на собі ті страждання. Але є мир і сила, яку дає Божа присутність. Один послідовник Христа сказав про це таке: «У всьому нас тиснуть, та не потиснені ми; ми в важких обставинах, але не впадаємо в розпач. Переслідують нас, але ми не полишені; ми повалені, та не погублені».4 Реальність показує нам, що у нас будуть проблеми у житті. Однак, якщо ми знаємо Бога, то зможемо реагувати на них по-іншому і з силою, яка не від нас. Жодна проблема не є заскладною для Бога. Він більший за усі проблеми з якими ми можемо стикнутися, і Він не залишає нас наодинці з ними.

Боже слово говорить: «Добрий Господь, пристановище Він у день утиску, і знає Він тих, хто на Нього надіється»!5 А також: «Господь близький всім, хто взиває до Нього, хто правдою кличе Його! Волю тих, хто боїться Його, Він сповняє, і благання їх чує та їм помагає».6

Ісус Христос сказав таке Своїм учням: «Чи не два горобці продаються за гріш? А на землю із них ні один не впаде без волі Отця вашого. А вам і волосся все на голові пораховано. Отож, не лякайтесь, бо вартніші ви за багатьох горобців.»7 Якщо ти щиро прийдеш до Бога, то Він піклуватиметься про тебе краще за будь-кого.

Бог і свобода нашого вибору

Бог створив людей, давши нам свободу вибору. Це означає, що Він не змушує нас знати Його. Він допустив, щоб ми відвернулися від Нього і чинили зло. Він міг би створити нас маріонетками, однак які б то були тоді стосунки з ним? Це були б не живі стосунки, а просто запрограмований алгоритм правильних дій. Натомість він дав нам гідність і волю обирати.

Часто з глибини наших душ виривається крик: «Боже, як Ти міг допустити, щоб таке трапилось»?

Як би ми хотіли, щоб Бог поступав? Чи хотіли би ми, щоб Він контролював вчинки людей? У випадку з терактом, якою би була допустима кількість жертв для Бога? Чи стало би нам краще, якби Бог дозволив вбивство лише сотні людей? Чи лише однієї людини? У будь-якому випадку, у нас би не було тоді свободи вибору. Люди обирають ігнорувати Бога, відрікатися від Нього, іти своїми шляхами і чинити зло іншим.

Цей світ не є безпечним. Хтось може нас застрелити. Нас може збити машина. Чи нам доведеться вистрибувати з будівлі, захопленої терористами. У цьому світі на нас постійно чигає небезпека. Бог не підкоряється волі людей, радше навпаки. Ми підкоряємось Його волі. Бог, Який створив Всесвіт, з його незліченними зорями, зробив це просто промовивши: «Нехай будуть світила на тверді небесній».8 Це «Бог – Цар усієї землі».9 Він необмежений у силі чи мудрості. І хоча проблеми можуть здаватися нам не під силу, у нас є надзвичайно могутній Бог, який нагадує нам: «Ось Я Господь, Бог кожного тіла: чи для Мене є щось неможливе»?10 Якимось чином Він здатний зберегти свободу грішних людей, та все ж утвердити Свою волю». Бог говорить: «Так, Я сказав те й спроваджу, і що Я задумав був теє зроблю»!11 Якщо Він у нашому житті, то ми можемо отримати від Нього потішення: «Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать».12

Де Бог, коли ми відвертаємося від Нього?

Багато з нас.. та ні, – усі ми обираємо не слухатись Бога і не йти Його шляхом. Порівнюючи себе з іншими, особливо з терористами, ми вважаємо, що ми добрі і люблячі люди. Але якщо бути справді відвертими із собою, якби нам довелось постати перед Богом, то ми напевно були б не без гріха. Чи не було у тебе такого, що під час молитви ти ловив себе на думці, що Бог знає усі твої думки, дії та твій егоцентризм? Ми, власним життям і вчинками відійшли від Бога. Ми часто живемо так, наче Бог нам і не потрібен. Біблія говорить таке: «Усі ми блудили, немов ті овечки, розпорошились кожен на власну дорогу».13

Який цьому наслідок? Наш гріх відокремив нас від Бога, а наслідки від нього жахливіші, ніж від небезпек цього життя. Бо кара за гріх – смерть, тобто вічне відокремлення від Бога. Однак Бог придумав як ми можемо бути прощеними і пізнати Його.

Бог пропонує нам Свою любов

Бог прийшов у світ, щоб врятувати нас. «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне. Бо Бог не послав Свого Сина на світ, щоб Він світ засудив, але щоб через Нього світ спасся».14

Бог знає про наш біль і страждання. Ісус покинув Свою безпечну оселю і жив у такому ж жорстокому світі, як і ми. Ісус втомлювався, відчував голод і спрагу, боровся проти звинувачень від інших і був відчуженим Своєю сім’єю та друзями. Але Ісус пережив був щось значно гірше щоденних клопотів. Ісус, Син Божий у людському тілі, добровільно взяв усі наші гріхи і заплатив за них Своєю смертю. «Ми з того пізнали любов, що душу Свою Він поклав був за нас».15 Він пережив муки, помираючи повільною, ганебною смертю на хресті, щоб ми могли бути прощеними.

Ісус говорив задовго до цього, що Його розіпнуть. Він говорив, що три дні опісля Він воскресне, доводячи те, що Він – Бог. Він не сказав, що реінкарнується колись. (Хто б тоді знав, що Він власне так і зробив?) Він сказав, що три дні після Свого похорону Він явиться у тілі тим, хто бачили Його розп’яття. У той третій день Ісусова гробниця була порожньою і багато людей засвідчили, що бачили Його живим.

Бог запрошує нас жити з Ним у раю

Тепер Він пропонує нам вічне життя. Ми його не можемо заслужити. Це подарунок від Бога усім нам, який ми можемо отримати, попросивши Бога прийти у наше життя. «...а дар Божий вічне життя в Христі Ісусі»!16 Якщо ми щиро каємося і навертаємось до Бога, то можемо отримати дар вічного життя через Ісуса Христа. Все дуже просто: «Хто має Сина, той має життя; хто не має Сина Божого, той не має життя».17 Бог хоче бути в нашому житті.

А як щодо раю? Біблія говорить, що Бог «вічність поклав нам у серце».18 Напевно ми знаємо приблизно яким би виглядав кращий світ. Смерть дорогих нам людей, переконує нас, що щось не так з цим життям і з цим світом. Десь глибоко у душі ми знаємо, що має бути краще місце для життя, де б не було болю і труднощів, які ятрять серце. Це буде зовсім інший світ, де буде лише Божа воля. У ньому «Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре, і не буде вже смерті. Ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде».19 І Бог, Духом Своїм, житиме у людях, і вони ніколи більше не грішитимуть.20

Теракти самі по собі є жахливими. Але відмова від вічних стосунків з Богом є ще гіршою. Не лише у світілі вічності, а й тому, що нема інших стосунків, які могли б зрівнятися з Божими. Він є нашою метою у житті, нашим джерелом підтримки, нашою мудрістю у важких рішеннях, нашою силою і надією. «Скуштуйте й побачте, який добрий Господь, блаженна людина, що надію на Нього кладе»!21

Хтось колись сказав, що Бог – це просто опора. Якщо і так, то Він є єдиною надійною опорою.

Ісус сказав: «Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! Я даю вам не так, як дає світ. Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається»!22 Ісус сказав, що ті, хто покладаються на Бога наче будують своє життя на Скелі. Не зважаючи на будь-які труднощі, Бог буде для тебе міцною опорою.

Де Бог? Він може прийти у твоє життя

Ти можеш прийняти Ісуса у своє життя прямо зараз. «А всім, що Його прийняли, їм владу дало дітьми Божими стати, тим, що вірять у Ймення Його».23 Саме через Ісуса Христа ми можемо примиритися з Богом. Ісус сказав: «Я дорога, і правда, і життя. До Отця не приходить ніхто, якщо не через Мене».24 Ісус кличе: «Ось Я стою під дверима та стукаю: коли хто почує Мій голос і двері відчинить, Я до нього ввійду, і буду вечеряти з ним, а він зо Мною».25

Ти можеш запросити Бога у своє життя прямо зараз. Зробити це можна через молитву. Молитва – це щира розмова з Богом. Зараз ти можеш сказати від щирого серця таке:

«Боже, я відвернувся від Тебе у своєму серці, але я хочу змінити це. Я хочу знати Тебе. Я хочу прийняти Ісуса Христа у своє життя і прийняти Твоє прощення. Я не хочу більше бути без Тебе. Будь Богом мого життя від цієї миті. Дякую тобі, Господи. Амінь».

Чи попросив ти щиро Бога прийти у твоє життя? Якщо так, то у тебе попереду багато надзвичайного. Бог обіцяє життя з подостатком для нас через пізнання Його.26 Де Бог? Він обіцяє створити оселю у тобі. А ще Він дає тобі вічне життя.28

Неважливо, що відбуватиметься у світі навколо тебе, бо Бог буде поруч. Хоча люди не слухаються Бога, Він здатний використати жахливі обставини, щоб сповнити Свою волю. У Бога є вся влада над подіями у світі. Якщо ти з Богом, то можеш покластися на Його обіцянку: «І знаємо, що тим, хто любить Бога, хто покликаний Його постановою, усе допомагає на добре».29

Ісус Христос сказав: «Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! Я даю вам не так, як дає світ. Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається! Страждання зазнаєте в світі, але будьте відважні: Я світ переміг»!30 Він обіцяє, що не відступиться і не покине нас.31

Щоб зростати у пізнанні Бога і Його волі у твоєму житті, радимо прочитити такі розділи у Біблії: Євангелія від Матвія, Марка, Луки та Івана.

 Я щойно запросив/ла Ісуса у своє життя (деяка корисна інформація)...
 Можливо, я хочу запросити Ісуса у своє життя, розкажіть мені більше про це...
 У мене є запитання чи коментар...

(1) Ісая 46:9 (2) Псалми 45:2 (3) Єремії 29:13 (4) 2 до Коринтян 4:8-9 (5) Наума 1:7 (6) Псалми 144:18-19 (7) Матвія 10:29-31 (8) Буття 1:14 (9) Псалми 47:8 (10) Єремії 32:27 (11) Ісая 46:11 (12) Якова 4:6 (13) Ісая 53:6 (14) Івана 3:16-17 (15) 1 Івана 3:16 (16) до Римлян 6:23 (17) 1 Івана 5:12 (18) Екклезіяста 3:11 (19) Об’явлення 21:4 (20) Об’явлення 21:27; 1 до Коринтян 15:28 (21) Псалми 33:9 (22) Івана 14:27 (23) Івана 1:12 (24) Івана 14:6 (25) Об’явлення 3:20 (26) Івана 10:10 (27) Івана 14:23 (28) 1 Івана 5:11-13 (29) до Римлян 8:28 (30) Івана 14:27 та 16:33 (31) до Євреїв 13:5

Поділитися з друзями:  

TOP