Безпечне місце для пошуку відповідей 
про життя та Бога
Безпечне місце для пошуку відповідей про життя та Бога

У пошуках правдивого Бога

У світі є різні версії Бога. Чи Бог із Біблії єдиний правдивий Бог?

Багато з нас має своє уявлення про «правдивого» Бога. Можливо, ми думаємо, що Бог має бути сильним, здатним розуміти нас, піклуватися про нас тощо. Ось що Біблія говорить про Бога...

#1: Бог, що більший за нас

Людство останнім часом досягло значного прогресу. Ми живемо довше, ніж наші предки, літаємо швидше за швидкість звуку і досягаємо світ простим натисканням клавіші. І хоча прогрес на яву, не все так гладко у нас. Постійно збільшується насильство, кількість розлучень і підліткові самогубства. Тисячі людей по всьому світу заражаються ВІЛ інфекцією щодня. Сотні мільйонів людей хронічно недоїдають.

Так можна продовжувати і продовжувати. Наприклад, за останні десятиліття було зафіксовано рекордну кількість війн по світу. Якщо люди є богами, то щось не схоже, що ми даємо собі раду. Навіть з найсучаснішими технологіями все ще процвітають злочини, розлучення, расова нетерпимість і штучні голодомори. Тому, чи не краще було б мати Бога, який більший за людей? Бога, який би зміг допомогти нам з тим, з чим ми власноруч не можемо впоратися?

Біблія описує саме такого Бога. Він заявляє, що є Творцем Всесвіту, надзвичайним, всезнаючим, всемогутнім, що існував завжди і що підтримує усе на світі. Він каже: «Я землю вчинив і створив людину на ній, небеса Я руками Своїми простяг».1 «...бо Я Бог, і немає більш Бога, й нікого, як Я…»2 «Я ... Бог, Той, Хто є, і Хто був, і Хто має прийти, Вседержитель»!3

#2: Бог, якого можна пізнати особисто

В наш час популярною є думка про Бога як про якусь силу, що знаходиться у всьому. Але навіть якщо усе на світі існує і підтримується силою Божою, то напевно Бог є більшим, ніж просто сила. Наприклад, чи не краще було б мати Бога, якого можна було б знати як і батьків, брата чи друга? Когось, з ким можна було б поговорити, поділитися проблемами, отримати пораду і ділитись життям. Яка користь від далекого, непізнаваного, безособистого Бога?

Не зважаючи на всю Свою велич і відмінність, Бога із Біблії можна пізнати, ба більше того, – Він прагне, щоб люди Його пізнавали. І хоча ми Бога не бачимо, ми можемо говорити з Ним, питатися Його, слухати Його, і Він відповість нам та дасть поради на життя. Багато Його порад і відповідей написані у Біблії. Біблію ще називають «листом Божої любові».

Людина може мати стосунки з Богом, схожі на ті, що має з близьким членом сім’ї. Тих людей, хто знає Його, Бог називає дітьми, нареченою, друзями. Тож Бог із Біблії не просто якась сила. Він може злитися, сумувати, виявляти милосердя, доброту, прощення, одним словом Йому притаманні емоції. Він дуже розумний, у Нього є характер і глузд. Ми не просто можемо знати про Нього, ми можемо знати Його Самого, як найкращого друга. «Життя ж вічне це те, щоб пізнали Тебе, єдиного Бога».4

#3: Бог, який може зрозуміти людське життя

Дехто вважає, що Бог далекий, що Він створив світ і залишив його функціонувати сам по собі. Чи не було б краще мати Бога, який би піклувався про світ і про те, що у ньому відбувається? А як щодо наших труднощів, відповідальностей і викликів, з якими ми стикаємося? Чи не було би краще мати Бога, який би міг зрозуміти усе це, Бога, який би знав яке важке життя у тому світі, що Він створив?

Бог із Біблії знає як це бути одним із нас. Ісус Христос був не лише Божим Сином, Він був Богом, який став людиною. «Споконвіку було Слово [Ісус], а Слово [Ісус] в Бога було, і Бог було Слово [Ісус]. І Слово сталося тілом [людиною], і перебувало між нами».5

Про Божого Сина Біблія говорить: «Він був сяєвом слави та образом істоти Його».6 Він є «образ невидимого Бога»,7 «Бог сильний, Отець вічности»,8 який «став подібним до людини; і подобою ставши, як людина…»9 У Ньому «тілесно живе вся повнота Божества».10 І «Ним створено все на небі й на землі, видиме й невидиме».11

Ісус сказав про себе: «Хто бачив Мене, той бачив Отця».12 «Хто бачить Мене, той бачить Того, хто послав Мене».13 І «Я й Отець Ми одне»!14

Хоча Ісус був повністю Богом, Він також був повністю людиною. Він відчував голод, Він спав, плакав, їв. Він терпів усе те, що й ми. Тому Біблія говорить, що Він не той, «хто не міг би співчувати слабостям нашим».15 Він був «випробуваний в усьому, подібно до нас, але не вчинив гріха».15

Тож Бог із Біблії не є осторонь нашого болю, страждань і зла у світі. Він терпів життя як і ми. Більше того, Його життя було дуже бідним і скромним. Він народився у вбогій сім’ї, не був привабливим, на собі відчув упередження і ненависть, Його не розуміли навіть члени сім’ї та друзі. Зрештою, Він був безпідставно засуджений до страти.

#4: Бог, який справді піклується про нас

Ми хочемо, щоб нас приймали і любили. Ми хочемо, щоб інші про нас піклувалися і підтверджували це діями. Чи не було би добре мати Бога, який справді б піклувався про нас і виявляв Свою любов незаперечними доказами?

Бог із Біблії дійсно піклується про людей. Він так сказав у Своєму слові. Більше того, Біблія говорить, що «Бог є Любов».16 Але слова є словами, проте унікальність Бога із Біблії у тому, що Він справді виявив нам свою любов...

«Любов Божа до нас з'явилася тим, що Бог Сина Свого Однородженого послав у світ, щоб ми через Нього жили. Не в тому любов, що ми полюбили Бога, а що Він полюбив нас, і послав Свого Сина вблаганням за наші гріхи».17 «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне».18

Бог із Біблії говорить про Свою досконалість і святість. «Бог є світло, і немає в Нім жадної темряви!»19 З цієї причини Він бажає чистих і непорочних стосунків. Саме тому Бог послав Свого Сина, щоб у нас з’явився спосіб стати чистими перед Богом. Ісус прожив праведне життя, а потім Його було розп’ято як «заплату» за усе погане, що ми сказали, зробили чи подумали (тобто наші гріхи). Він помер замість нас – «Бо Того, Хто не відав гріха, Він учинив за нас гріхом, щоб стали ми Божою правдою в Нім»!20 «Усі ми блудили, немов ті овечки, розпорошились кожен на власну дорогу, і на Нього Господь поклав гріх усіх нас»! 21

Бог так піклується про нас, що послав Свого Сина на смерть замість нас. Ось наскільки сильно Бог прагне знати нас. Він готовий був зробити усе, щоб примирити нас зі Собою. Тепер ми можемо бути повністю прощеними і мати стосунки з Богом, яким ніщо не перешкоджає.

#5: Бог, Який контролює усе на світі

Усе зло, яке є на світі підтверджує, що Бога нема, чи не так? Не зовсім так. Навіть досконалий Бог міг дозволити поганим речам статися протягом певного часу, як частини якогось більшого плану. Бог знає усе, що відбувається і усе є частиною Його вищого задуму.

Бог із Біблії є таким Богом. Він заявляє, що нічого на Землі не відбувається без Його згоди. Він повністю контролює усе на світі. «Хто то скаже і станеться це, як Господь того не наказав»?22 «що звіщаю кінець від початку, і наперед що не сталося ще, і що говорю: Мій замір відбудеться, і всяке жадання Своє Я вчиню…»23 «а задум Господній навіки стоятиме, думки Його серця на вічні віки»!24 «Виповниться тільки задум Господній».25

Однак, це не означає, що все, що стається, є від Бога. Наприклад, Ісус говорив учням як молитися, де ключовою фразою є: «нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі».26 Божа воля завжди стається на небі, але не завжди на Землі. Хоча Божа влада є над усім на світі, Йому не подобається усе, що відбувається на Землі. Однак, з якоїсь причини, Він допускає такі речі, можливо, як частину нашої свободи вибору.

Проте Бог із Біблії має план, і Він не спочине аж «поки не зробить, і поки не виконає Він замірів серця Свого».27 Якими є заміри Його серця? Божа кінцева мета – жити з людьми у іншому світі, ніж зараз. Про цей інший світ Бог каже таке: «І почув я гучний голос із престолу, який кликав: Оце оселя Бога з людьми, і Він житиме з ними! Вони будуть народом Його, і Сам Бог буде з ними, і Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре, і не буде вже смерти. Ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося! І сказав Той, Хто сидить на престолі: Ось нове все творю»!28

#6: Бог, який дає мету і сенс життя

Пригадуєш відчуття задоволення і повноти, коли ти успішно завершив якесь важливе завдання чи проект. Чи хотів би ти відчувати таке впродовж усього життя? Чи міг би Бог мати для тебе особливу мету у житті?

Так, Бог із Біблії має для тебе особливу мету у житті. Він обіцяє наповнити наші життя змістом. Через стосунки з Ним ми можемо творити «добрі діла, які Бог наперед приготував, щоб ми в них перебували».29 Ми можемо змінити на краще життя інших та стати частиною Його великого плану.

Бог із Біблії також говорить, що у щоденних стосунках із Ним, ми можемо звертатися до Нього, щоб чинити Його волю, яка завжди сприятиме нам на добро. «Пізнавай ти Його на всіх дорогах своїх, і Він випростує твої стежки».30 Це не означає, що життя стане легким, чи що всі проблеми зникнуть. Залишаються хвороби, труднощі і особисті невдачі. Життя не стає бездоганним, але у ньому з’являється «любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість.»31

#7: Бог, який дає повноту життя

Окрім любові і прийняття, ми бажаємо відчувати повноту життя. Неначе є якась спрага, яку хочеться втамувати. Але її неможливо втамувати грошима, статками, коханням чи розвагами, як би ми не старалися. Тому, чи не було б добре, якби був Бог, який би зміг втамувати цю «спрагу», Бог, чия б присутність давала б задоволення від життя?

Бог із Біблії пропонує найповніше життя, яке тільки може бути. Ісус сказав: «Я прийшов, щоб ви мали життя, і подостатком щоб мали».32 Він також сказав: «Я хліб життя. Хто до Мене приходить, не голодуватиме він, а хто вірує в Мене, ніколи не прагнутиме..»33 Отож, Бог із Біблії обіцяє втамувати оту нашу внутрішню спрагу, яку ніщо інше в житті втамувати не може. (Можливо, Він і заклав у нас цю спрагу, щоб ми шукали Його!)

У пошуках правдивого Бога

Згідно з Біблією, є лише один правдивий Бог, один Творець усього. Такий Бог є ідеальним Богом. Ми не можемо придумати кращого Бога. Правдивий Бог – це найкращий Бог, який може бути.

У цій статті ми лише поверхнево намагалися показати характер Бога із Біблії. Якщо у тебе є бажання дізнатися більше, пропонуємо почитати Євангеліє від Івана. Якщо ти щирий у своїх намірах, а Бог із Біблії справді існує, то чи не логічно, що Він би виявив Себе тобі? Він каже: «Я кохаю всіх тих, хто кохає мене, хто ж шукає мене мене знайде!»34 «Просіть і буде вам дано, шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам…»35

Правдивий Бог – це найкращий Бог, який може бути.

Чи знаєш ти як пізнати цього найкращого Бога? Стосунки з Ним дещо схожі на стосунки у шлюбі. Це добровільне рішення. Суть полягає у тому, щоб відгукнутися на Його поклик.

Ісус Христос помер за наші гріхи і воскрес із мертвих три дні потому. Він пропонує нам нове життя, якщо ми повіримо у прощення гріхів через Нього: «Оце ж воля Мого Отця, щоб усякий, хто Сина бачить та вірує в Нього, мав вічне життя, і того воскрешу Я останнього дня».36

Бог не дивиться на обличчя. Усі люди створені на Його образ. Про народ Божий так написано у Біблії: «ось натовп великий, що його зрахувати не може ніхто, з усякого люду, і племен, і народів, і язиків».37 Жоден гріх у твоєму житті не може перешкодити тобі розпочати стосунки з Богом. Бог подбав про це, коли було розп’ято Ісуса. Тепер тобі потрібно довіритись Ісусові, не зважаючи ні на що, що ти накоїв у минулому.

Стосунки з Богом триватимуть усю вічність. Але вже зараз вони є життєво важливими. Як і будь-які стосунки, стосунки з Богом зростатимуть з часом, матимуть свої перешкоди і перемоги, смуток і радість на шляху. Але ти будеш знати Бога, який і створив тебе для того, що ти пізнав Його.

Чи чуєш ти, що Бог стукає у твоє серце? Ісус сказав: «Ось Я стою під дверима та стукаю: коли хто почує Мій голос і двері відчинить, Я до нього ввійду».38 Якщо ти зараз хочеш запросити Бога у своє життя, ось слова, якими ти можеш помолитися (не так важливими є слова, як щирість твого серця):

Дорогий Боже, я визнаю, що я грішник. Дякую, що взяв на себе усі мої гріхи на хресті. Я хочу отримати Твоє прощення і знати Тебе. Я прошу прийди в моє життя як Спаситель і Господь. Будь моїм Богом і зроби мене такою людиною, якою Ти бажаєш».

Якщо ти хотів би дізнатися більше про стосунки з Богом, прочитай Знати Бога особисто. Якщо ти прийняв рішення жити для Бога, ми будемо раді почути про це, напиши нам, будь ласка! Пиши нам також, якщо у тебе є запитання щодо цієї статті, чи ти бажаєш дізнатися більше про Бога, або хочеш познайомитися з людьми зі свого студентського середовища.

 Я щойно запросив/ла Ісуса у своє життя (деяка корисна інформація)...
 Можливо, я хочу запросити Ісуса у своє життя, розкажіть мені більше про це...
 У мене є запитання чи коментар...

(1) Ісаї 45:12 (2) Ісаї 46:9 (3) Об’явлення 1:8 (4) Івана 17:3 (5) Івана 1:1, 14 (6) до Євреїв 1:3 (7) до Колосян 1:15 (8) Ісаї 9:5 (9) до Филип’ян 2:7 (10) до Колосян 2:9 (11) до Колосян 1:16 (12) Івана 14:9 (13) Івана 12:45 (14) Івана 10:30 (15) до Євреїв 4:15 (16) 1 Івана 4:8, 16 (17) 1 Івана 4:9-10 (18) Івана 3:16 (19) 1 Івана 1:5 (20) 2 до Коринтян 5:21 (21) Ісаї 53:6 (22) Плач Єремії 3:37 (23) Ісаї 46:10 (24) Псалом 32:11 (25) Приповісті 19:21 (26) Матвія 6:10 (27) Єремії 23:20 (28) Об’явлення 21:3-5 (29) до Ефесян 2:10 (30) Приповісті 3:6 (31) до Галатів 5:22-23 (32) Івана 10:10 (33) Івана 6:35 (34) Приповісті 8:17 (35) Матвія 7:7 (36) Івана 6:40 (37) Об’явлення 7:9 (38) Об’явлення 3:20

Поділитися з друзями:  

TOP